Новости

Новий вірус-шифрувальник Scarab

Ще влітку як фінансові конгломерати, так і невеликі комерційні установи були вражені низкою серйозних хакерських атак. Зараз компетентні органи багатьох країн щохвилини сканують інтернет-простір, щоб своєчасно виявити та запобігти новим хакерським атакам. Зараз департамент кіберполіції попереджає про активізацію нового вірусу – шифрувальника.

Що Ми знаємо про вірус «Scarab»

Scarab – новий вірус – шифрувальник, який вперше було виявлено в червні 2017 року спеціалістами кібербезпеки. І якщо до 20-х чисел листопада він був неактивний, то зараз спостерігається його поширення за допомогою «Necurs» (одна з найбільших ботнет-мереж).

Виглядало це як звичайна спам-розсилка із більш ніж 12 млн. листів. За назвою ніяк не здогадаєшся, що всередині «Scarab ransomware». Всі ці листи носили нешкідливі назви – «Відскановано від Canon», що вводило в оману, але точно не давало ніяких підозр. Всередині був архів, нібито зі «сканами», але насправді в ньому був вірус, який заражав файл ПК після розархівації.

Коли файли вірусу – шифрувальника вже знаходяться на комп’ютері, вони «зашифровують» дані до всіх файлів та автоматично створюють текстовий файл на робочому столі із написом: «ЯКЩО ВИ ХОЧЕТЕ ОТРИМАТИ ВСІ ВАШІ ФАЙЛИ НАЗАД, БУДЬ ЛАСКА, ПРОЧИТАЙТЕ ЕГО.ТХТ». Всередині користувача чекають умови про відновлення доступу до своїх файлів. Про суму «відступних» поки ніхто не повідомляв. Відомо тільки те, що текст файлу попереджає про збільшення суми з плином часу.

Якщо Ви побачили у себе на робочому столі розширення звичайного файлу з додаванням «[Suupport@mail.ru] .scarab», значить файли Вашого гаджета або ПК вже інфіковані.

Як не бути зараженим інтернет – вірусами

Зараз віруси все більше активізуються, особливо, коли попередні шкідливі програми завдали величезної шкоди комерційним структурам та допомогли хакерам заробити пристойні суми. Для того щоб не попастися на «вудку» зловмисників, краще дотримуватися простих правил роботи з інтернет – ресурсами:

  • Не відкривайте листи, отримані з невідомих для Вас джерел;
  • Використовуйте антивірус;
  • Використовуйте інші канали підтвердження відправки листів та повідомлень від відправника (месенджери, смс);

Якщо ж Ви розумієте, що Ваш ПК або ноутбук вже інфікований, не перезавантажуйте комп’ютер, оскільки саме після перезавантаження всі зміни вступлять в силу. Краще закрити особисті використовувані програми та відкласти виконання завдань, і шукати даний файл в директорії “C: \ Windows \ perfc.dat».

Так само важливо мати резервне місце (флеш-карти, знімні жорсткі диски), де у Вас зберігаються важливі файли.

Використовуючи зазначені заходи, Ви зможете максимально вберегти свої дані від шкідливих інтернет – атак.

[vc_row row_padd=”xs-padding” section_bg_color=”#f5f5f5″][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”22017″ img_size=”113*150″ alignment=”right”][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_column_text css=”.vc_custom_1483612005172{margin-right: 100px !important;margin-left: 10px !important;}” it_color=”#000000″]Фахівці компанії «АМІКА» завжди готові проконсультувати вас по сервісах, послугах та пристроях захисту ваших ресурсів. Ми займаємося наступними напрямками:

  • Захист від витоку конфіденційної інформації за межі компанії (DLP).
  • Захист від цілеспрямованих атак хакерів (APT).
  • Захист від DDOS.
  • Захист мобільних пристроїв (BYOD і MDM)
  • Аудит і перевірка на вразливість
  • Тести на проникнення.

Безкоштовну консультацію ви можете отримати, звернувшись до нас по телефону +38 044 355-07-70 або за адресою security@amica.ua.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_custom_heading text=”Залишилися питання? Звертайтеся до наших фахівців.” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23000000″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:300%20light%20regular%3A300%3Anormal”][vc_column_text]

Заповніть форму праворуч і наші менеджери зв’яжуться з вами протягом 10 хвилин.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text][amoforms id=”8″][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *